Könyvtári, oktatási segédanyagok

2015.11.10. Kaposvár - A MOME Repozitóriumának újszerű megoldásai

Az előadás prezentációja letölthető .pptx formátumban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárában hosszas előkészítés után 2013-ban indult el az intézményi repozitórium DesignPortál néven. A projekt újszerű megoldásokat követelt meg a fejlesztőktől, hiszen az Egyetemen létrejövő tartalmak a legkülönfélébb alkotásokat foglalják magukba: a kerámiatervezéstől kezdve az okostelefonokra készülő applikációkon át az animációs filmekig terjedhet a feltölthető dokumentumok köre. Az első fázisban a diplomamunkák, doktori művek, valamint az animációs filmek feltöltése kezdődött meg, egy évvel később pedig az oktatók alkotói és publikációs adatbázisa, valamint a közös kereső készült el. Egyúttal a repozitóriumhoz szorosan nem kapcsolódó funkciók kidolgozása is megtörtént: a munkában szerepet kapnak a könyvtárosokon kívül a hallgatók, a konzulensek, az opponensek, a bizottsági tagok és az oktatási titkárok is. Előadásom erről a repozitóriumról, a közös keresőről és egy design- és művészeti egyetem archiválási sajátosságairól szól.

 

Online marketing művészeti vállalkozások számára (online tananyag)

 

 

 


A hagyományos könyvtári információkereséstől a web 2.0-s szolgáltatásokig

A BA első évfolyamos hallgatói számára - proszeminárium 2015

 

Fontosabb szolgáltatások:
A Könyvtár honlapjahttp://konyvtar.mome.hu
Online keresés a könyvek és nyomtatott folyóiratok között. Minden, ami a MOMÉ-ról elérhető online folyóirat-adatbázisok használatáról tudni érdemes (EBSCO, JSTOR, EISZ). További információs eszközök (szakmai linkgyűjtemény, szakmai blog; a könyvtár hírei; beiratkozással és könyvtárhasználattal kapcsolatos tudnivalók).
Könyvtári blog http://konyvtar.mome.hu/blog/
A MOME különféle szakjaihoz kapcsolódó érdekes hírek megosztása, hírek a könyvtárral kapcsolatban.
Nyomtatott könyvek keresése:
http://corvina.mome.hu 
Nyomtatott folyóiratok böngészése:
http://kt.mome.hu/_magazines.php 
Könyvtárközi kölcsönzéshez
Beiratkozott olvasóként lehetőséged van más könyvtárak állományából is kölcsönözni. Lelőhelyük megtalálásához a közös katalógusok használatát javasoljuk:
MOKKA
A Magyar Országos Közös Katalógus  a magyarországi könyvtárközi kölcsönzésben résztvevő könyvtárak katalógusait foglalja magában, így informálódhatunk azoknak a könyvtári dokumentumoknak a hollétéről, amelyek nincsenek meg a MOME Könyvtár állományában.
Nemzetközi közös katalógus: WorldCat
http://worldcat.org
A könyvtárközi kölcsönzés részleteivel kapcsolatban forduljatok bizalommal Tiry Katalin kollégánkhoz.
Online adatbázisaink
Aktuálisan előfizetett adatbázisaink:
EBSCO
JSTOR
EISZ
Arcanum
Akadémiai Kiadó kiadványai
Használatukkal és tartalmukkal kapcsolatban információt honlapunk ‘Katalógusok, adatbázisok', valamint az ‘Online tartalmak' menüpontjai alatt találtok.

Intézményi repozitórium: Designportál
http://designportal.mome.hu

Fontos, hogy a MOME résztvegyen a tudományos és egyetemi publikációk hozzáférésének nemzetközi hálózatában, és létrehozzon egy olyan  digitális repozitóriumot, amely megvalósítja az egyetemen létrejött digitális tartalmak összegyűjtését és publikálását, tartalmi és tematikai feldolgozását, hosszú távú megőrzését. A MOME vezetése fontosnak tartja, hogy az egyetem oktatói és hallgatói számára biztosítsa az elérhetőséget – az oktatói publikációk és hallgatói munkák meghatározott nyilvánossági szintjén – egy korszerű, áttekinthető és kereshető webes felületen, ugyanakkor a publikációk elhelyezésével a szellemi tulajdonjogoknak megfelelő tárolást és a hosszú távú megőrzést is elősegítse.

Online hivatkozás-kezelés: Zotero http://zotero.org

Online hivatkozáskezelő és bibliográfia-készítő szoftver. Böngészőkiegészítőként, a zotero.org-on vagy önálló szoftverként lehetővé teszi, hogy az online fellelhető dokumentumok bibliográfiai adatait automatikusan elmenthessük akár mappákba rendezve is. Az így elmentett hivatkozásokat kijelölve könnyedén készíthetünk szabványos bibliográfiát.