Könyvtári, oktatási segédanyagok

2015.11.10. Kaposvár - A MOME Repozitóriumának újszerű megoldásai

Az előadás prezentációja letölthető .pptx formátumban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárában hosszas előkészítés után 2013-ban indult el az intézményi repozitórium DesignPortál néven. A projekt újszerű megoldásokat követelt meg a fejlesztőktől, hiszen az Egyetemen létrejövő tartalmak a legkülönfélébb alkotásokat foglalják magukba: a kerámiatervezéstől kezdve az okostelefonokra készülő applikációkon át az animációs filmekig terjedhet a feltölthető dokumentumok köre. Az első fázisban a diplomamunkák, doktori művek, valamint az animációs filmek feltöltése kezdődött meg, egy évvel később pedig az oktatók alkotói és publikációs adatbázisa, valamint a közös kereső készült el. Egyúttal a repozitóriumhoz szorosan nem kapcsolódó funkciók kidolgozása is megtörtént: a munkában szerepet kapnak a könyvtárosokon kívül a hallgatók, a konzulensek, az opponensek, a bizottsági tagok és az oktatási titkárok is. Előadásom erről a repozitóriumról, a közös keresőről és egy design- és művészeti egyetem archiválási sajátosságairól szól.

 

Online marketing művészeti vállalkozások számára (online tananyag)

 

 

 


A hagyományos könyvtári információkereséstől a web 2.0-s szolgáltatásokig

A BA első évfolyamos hallgatói számára - proszeminárium 2017

A BA első évfolyamos hallgatói számára - proszeminárium 2015

 

Fontosabb szolgáltatások

A Könyvtár honlapja: http://konyvtar.mome.hu

Online keresés a könyvek és nyomtatott folyóiratok között. Minden, ami a MOME-ról elérhető online adatbázisok használatáról tudni érdemes (EBSCO, JSTOR stb.). További információs eszközök (szakmai linkgyűjtemény, szakmai blog; a könyvtár hírei; beiratkozással és könyvtárhasználattal kapcsolatos tudnivalók).

  • Könyvtári blog: A MOME különféle szakjaihoz kapcsolódó érdekes hírek megosztása, hírek a könyvtárral kapcsolatban.

Nyomtatott könyvek keresése:
http://corvina.mome.hu

Nyomtatott folyóiratok böngészése:
http://kt.mome.hu/_magazines.php

Könyvtárközi kölcsönzéshez

Beiratkozott olvasóként lehetőséged van más könyvtárak állományából is kölcsönözni. Lelőhelyük megtalálásához a közös katalógusok használatát javasoljuk:

  • MOKKA: A Magyar Országos Közös Katalógus  a magyarországi könyvtárközi kölcsönzésben résztvevő könyvtárak katalógusait foglalja magában, így informálódhatunk azoknak a könyvtári dokumentumoknak a hollétéről, amelyek nincsenek meg a MOME Könyvtár állományában.
  • Nemzetközi közös katalógus: WorldCat

             http://worldcat.org

A könyvtárközi kölcsönzés részleteivel kapcsolatban forduljatok bizalommal Tiry Katalin (tiry@mome.hu) kollégánkhoz.


Online hivatkozás-kezelés: Zotero

http://zotero.org

Online hivatkozáskezelő és bibliográfia-készítő szoftver. Böngészőkiegészítőként, a zotero.org-on vagy önálló szoftverként lehetővé teszi, hogy az online fellelhető dokumentumok bibliográfiai adatait automatikusan elmenthessük akár mappákba rendezve is. Az így elmentett hivatkozásokat kijelölve könnyedén készíthetünk szabványos bibliográfiát.