Linkgyűjtemény

2018 febr. 19. Címke: tesztcímke

Megújult a könyvtár linkgyűjteménye


Az eddigi, Delicious-ben elmentett ajánlott linkeink átkerültek a Diigo szolgáltatásába, amelyet erre a linkre kattintva vagy az oldalsávban elhelyezett hivatkozáson keresztül tudtok elérni. Hasonlóan az eddigiekhez, most is kereshettek címkére vagy az általunk létrehozott tematikus listákban is böngészhettek.


 

Hasznos linkek

Intézmények

    

   Művészeti oktatási intézmények és könyvtárak

 

                                   További oktatási intézmények…

    Könyvtárak

    

    Elméleti, kutatási intézmények

 

   Szolgáltatások

 

       Országos közös katalógus és könyvtárközi kölcsönzés:

 

 

 • ODR (Országos Dokumentum-ellátási Rendszer): Az ODR az ország egész területére kiterjedő, minden információhordozót magában foglaló rendszer, szolgáltatás. Biztosítja a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz (könyv, folyóirat, bármilyen kép- vagy hangfelvétel, cd, dvd, stb.) és információkhoz való hozzáférés lehetőségét mindenki számára, illetve a könyvtárak közötti, ún. könyvtárközi kölcsönzést. Az ODR keretében működő szolgáltató könyvtárak a nemzeti könyvtár, a nemzeti gyűjtőkörű könyvtár, az országos szakkönyvtárak, az állami egyetemi könyvtárak és a megyei könyvtárak.
 • MOKKA-ODR katalógus: A magyarországi nemzeti, tudományos és felsőoktatási könyvtárak és a központi szolgáltatói szerepet betöltő (megyei, városi) könyvtárak közös katalógusa.

 

   Adatbázisok

       Bárhonnan elérhető adatbázisok

 • Art History Resources: művészettörténeti adatbázis: művészek, irányzatok, életrajzok, művek; több mint 22 ezer művész.
 • Web Gallery of Art: virtuális múzeum és kereshető adatbázis az európai festészetről és szobrászatról, 12-19. századig.
 • Directory of Open Access Journals: összesen 10 945 folyóirat elérése fulltextesen, borítóval stb., ebből több mint 300 darab a "művészet és építészet" témakörében.
 • Art & Architecture Thesaurus: művészeti és építészeti tezaurusz.
 • SOMMA: a Somogyi-könyvtár állományában lévő, időszaki kiadványokban megjelent, művészeti témájú cikkek adatbázisa. 
 • Artportal: a legnagyobb magyar művészeti adatbázis: magyar és külföldi művészek életrajza, művei; fogalomtár; művészettörténészek, műgyűjtők; művészettörténet.
 • Hungaricana – Közgyűjteményi portál: elsősorban történeti dokumentumok gyűjtőfelülete, digitális könyvtár.
 • MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár): Magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok gyűjtőhelye. A fellelhető dokumentumok száma meghaladja a 16 000-et, melyek elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is). Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is.
 • NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum): Gyűjti az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású és magyar vonatkozású műsorait. Továbbá befogad helyi audiovizuális tartalmakat is a kulturális örökség részeként.

 

      Egyes intézményekből elérhető adatbázisok

 

   Képgyűjtemények

 

   Művészeti linkgyűjtemények

 

   Szervezetek