Webtartalom-megjelenítő

Gyakran Ismételt Kérdések

(kivonat az MTMT GYIK-jából)

 
 
 
A www.mtmt.hu oldalon a Regisztráció, majd az újonnan megnyíló felületen a tudnivalók alatt a Regisztráció szerzői adatbevitelre opciókat választva jut el a regisztrációs űrlaphoz. Az űrlapon a * -al jelölt mezők kitöltése kötelező, de a regisztrációt ellenőrző adminisztrátornak segítséget jelent, ha a többi adat is ki van töltve. A Regisztrálok gomb megnyomása után a megadott e-mail címre kap egy regisztrációt megerősítő levelet, melyben a megadott URL-re történő klikkeléssel beérkezik regisztrációs igénye. A regisztrációt követően 2 munkanapon belül kap szintén e-mailben belépési kódokat.
 
Belépésre a www.mtmt.hu oldalon az Adatbevitel opciót választva van lehetősége. A belépési kódok beírását, majd a Belépés gomb megnyomását követően megjelenik a Tovább az adatbevitelhez/módosításhoz felirat, melyre klikkelve bejut az adatbeviteli felületre.
 
Az adatbázisba belépve, majd a jobb oldalon található Adatbevivő, szerkesztő oldal link mögötti felületen 16 pontba szedve találhatóak a fontos, egymást követő, kiegészítő lépések (a pontok némelyike még nem működik, ezek szürke színnel vannak jelölve). A pontokon alapbeállításban csak egymást követően lehet haladni (Ajánlott adatfelvitel), ha ettől eltérő sorrendben kíván haladni, válassza a jobb oldalon található Váltás korlátozás nélküli adatfelvitelre lehetőséget.
 
Egy publikációnak az adatbázisban csak egyszer kell szerepelnie, ehhez az egyhez tud kapcsolódni minden szerző. Ennek megfelelően az adatbevitel első lépéseként ellenőrizendő, hogy valamelyik társszerzője vitt-e már be a közös publikációkat az adatbázisba. Az 1. Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése pontot választva egy kereső felületre jut, ahol kapcsolódni tud a saját vagy a társszerző szerzői nevére történő szűrés által megjelenő tételekhez.
 
Amennyiben az 1. Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése pontban nem tudja hozzárendelni magát a publikációhoz, mert nem lehet kiválasztani a saját szerzői nevét, legyen kedves az adminisztrátorokhoz fordulni e-mailben. A levélben érdemes megadni a publikáció(k) címét, amelyhez nem tud kapcsolódni.
 
Tesztelten a Web of Science és Scopus adatbázisokból lehet publikációt és citációt egyaránt, illetve a PubMed/MedLine és MATARKA adatbázisokból publikációt kinyerni és importálni az adatbázisba. A MOME szempontjából a MATARKA adatbázis a releváns, ennek a módjáról az importálás oldalon talál útmutatót
 
Publikáció társszerző révén is bekerülhet az adatbázisba. Amennyiben valóban duplumról van szó – ezt a Duplum feliratra klikkelve ellenőrizheti - ne mentse a publikációt, hanem az 1. Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése opciót választva keresse meg és kapcsolódjon hozzá.
 
Korábban volt lehetőség arra, hogy az adatbázisban közvetlenül töltsék fel a szerzők a teljes szövegű cikkeket a bevitt publikációhoz, szerzői jogvédelem okán erre már nincs lehetőség. A teljes szövegek felvitelére, itt, a Designportalon van lehetőség az Oktatói publikációs és alkotói adatbázisra kattintva. Az MTMT-ben bevitt tétel Szerkesztésével és a További adatok opció választásával a Publikus webcím mezőben lehet a repozitóriumban elhelyezett cikk URL címét megadni. Mentés után a publikációnál megjelenik a Teljes dokumentum felirat, melyre klikkelve megnyitható a teljes szövegű cikk.
 
Az adatbázisba bekerült publikációt az a szerző tudja szerkeszteni, aki rögzítette, ő a „tulajdonosa" a cikknek. A szerzőtársa által bevitt tételeknél nem szerepel a Szerkesztés gomb, Ön csak hozzájuk rendelte magát. Amennyiben egy szerzőtárs által rögzített tétel adatait szeretné kiegészíteni vagy korrigálni, azt a tulajdonosnak (a nevét a publikáció alatt megtalálja), vagy az adatbázis adminisztrátorának kell jelezni a publikáció azonosítóját – mely szögletes zárójelben szerepel a bibliográfiai leírásban a dokumentumtípussal azonos sorban - és a javítási listát is megadva.
 
Igen, akár importtal, akár kézi bevitellel.
 
Amíg a publikációt, hivatkozást nem hagyta jóvá, van lehetősége a törlésre. Jóváhagyás után azonban már csak az adminisztrátorok törölhetnek. Törlést e-mailben kérhet a törlendő tétel pontos megadásával (a listában lévő sorszám megadása nem megfelelő) Megadhatja a törlendő publikáció címét, de a legpontosabban a publikáció egyedi azonosítójával lehet törlést kérni, melyet []-ben talál.
 
Saját bevitelű publikációk esetén a Szerkesztés gomb segítségével lehet az alapadatokat korrigálni. Amennyiben a publikáció nem a megfelelő típusba került, ismételten rögzíteni kell a megfelelő típusban, majd törölni vagy törlését kérni a hibásan bekerültnek.
 
A listából hiányzó adatokat csak az adminisztrátorok tudják pótolni a szerző által megadott adatok alapján. Ehhez Mentés után a beírt publikáció őrlapjának felső részén megjelenik a hiányzó adatok listája, itt a Nem tudtam beírni, ezt akartam mező előtti kört kell kijelölni, majd az üres mezőbe beírni a hiányzó adatot (folyóiratnév esetében sokat segít az adminisztrátornak, ha a teljes folyóiratnevet és az ISSN számot is megadja). A hiányzó adatok helyére beírható mezők esetében nem szükséges helyettesítő karaktereket tenni (pl. korábban & vagy *).
 
Az Átad gombbal a társszerzőnek adható át a tulajdonlási, azaz szerkesztési jog azoknál a tételeknél, melyeknek Ön a tulajdonosa.
 
A piros feliratra klikkelve egy dátum beírására szolgáló mezőt talál. Dátumnak azt az időpontot jelölje, ameddig a bekerült adatok frissítve vannak. A dátumot kitöltve és elmentve láthatóvá teheti az adatbázis nyilvános keresőjében a nevét és ezáltal a publikációs listáját.
 
Az MTMT-ben a 6.2-es verzióváltást követően megjelent az Alkotás típus. Ezentúl a művészeti és műszaki jellegű művek a külön erre a célra létrehozott Alkotás űrlapon rögzíthetők. Az Alkotás típusba a művészi igényű művek vagy a jelentős műszaki alkotások megjelenési adatainak felvitele javasolt. (Pl.: kiállítások, hangversenyek, pályázaton részt vett tervek.) 
 
A Keresőben a Szerző/Felhasználó neve akkor kereshető, ha az adatbázis beviteli felületére belépve, az első oldalon lévő személyi adatlapon a Publikációs/idézettségi adatok érvényessége opcióban a dátum ki van töltve.
 
Ahhoz hogy a publikációk a szerző nevére keresve megjelenjenek, jóváhagyottnak kell lenniük (ezt az egyedi Jóváhagy gombokkal, vagy a Javítható szerzői listában az Összes publikáció jóváhagyása gombbal lehet megtenni), illetve nem lehet a Javítható szerzői listában a sorszámuk előtt „!" jel (a „!" jel a szerzői hozzárendelés elmaradását jelzi).
 
A nyilvános keresőben a szerző nevének és publikációs, hivatkozási adatainak láthatósága 3 feltételhez van kötve:
  • nem lehet a publikációk sorszáma előtt „!" jel. Ez a szerzői hozzárendelés elmulasztását jelenti, a „!" jellel ellátott tételek nem látszódnak szerzőre kereséskor 
  • a bekerült publikációkat és hivatkozásokat jóvá kell hagyni. Nem jóváhagyott tételek nem látszódnak a nyilvános keresőben.
  • meg kell adni a Publikációs/idézettségi adatok érvényessége opció alatt azt a dátumot, ameddig a bekerült adatok frissítésre kerültek. A dátum megadása nélkül a szerző neve sem jelenik meg a nyilvános keresőben .
Fent nevezett sorban csak azok a közlemények jelennek meg, melyek nem Hiányos adatúak, vagy a folyóirat lektoráltnak van beállítva az adatbázisban. Amennyiben ezen feltételek egyike sem teljesül, az érintett publikáció a További tudományos közlemények mezőbe kerül.
 
Legegyszerűbben a nyilvános keresőből lehet listákat kinyerni. Szerzői életmű esetében a Munkásság opciót választva juthat nyomtatható verzióhoz. Amennyiben a leszűrt alaplista szerkezetén és formátumán szeretne változtatni, a bal oldalon található Lista típusa legördíthető mezőből a Letölthető formátumok opciót választva az újonnan megjelenő oldalon választhat nyomtatható, vagy RTF típusú szerkeszthető listát.
 
Amennyiben egy MTMT tagintézményben vendégkutatót hosszabb vagy rövid időre fogadnak tudományos kutatásra, és a kutató intézményi affiliációval, - egyedül vagy másokkal együtt - közöl tudományos publikációt, akkor az illetőt oda kell felvenni. Az intézmény MTMT-adminjának kell a vendégkutatót támogatni.

Webtartalom-megjelenítő

 
 
 
 
 

Szerzői adatlap, funkciók áttekintése

Publikációfelvitele

Típus, jelleg, besorolás (.pdf)

MTMT ODT publikációk importálása a doktori.hu-ra

Bővebben az MTMT-ről

 

A MOME intézményi adminisztrátora Zsoldos Amália, a könyvtár munkatársa, akihez a zsoldos@mome.hu címen lehet fordulni a felmerülő kérdésekkel.