Szolgáltatások

2014 jún. 27.

1. Beiratkozás
2. A Könyvtár használata
3. Kölcsönzés
4. Folyóiratok
5. Késedelmi díjak
6. Könyvtárközi kölcsönzés
7. Hosszabbítás
8. Fénymásolás, nyomtatás, internet, scannelés

1. Beiratkozás

A könyvtárba bárki beiratkozhat, a következő feltételekkel:
Minden beiratkozás ára 1000 forint (regisztrációs díj), ez egy egyszeri díj.

Ezen felül:
Ingyenes a következők számára:

 

  • MOME hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak
  • MOME tanfolyami képzésében résztvevőknek
  • Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak
  • valamint könyvtárosoknak és pedagógusoknak

Más egyetemek, főiskolák hallgatóinak, valamint tanulóknak és nyugdíjasoknak 50%-os kedvezményt adunk, azaz fél évre a beiratkozás 1250 forint, egész évre 2500 forint.

Külsősöknek fél évre 2500 forint, egész évre 5000 forint.

Napijegy: 200 forint (kölcsönzésre nem jogosít!)

A beiratkozáshoz szükséges a diák-, illetve személyigazolvány.

 

2. A KÖNYVTÁR HASZNÁLATA

Olvasótermi könyvek

Az általatok leggyakrabban használt könyvek tematikus rendben az olvasótermi részben kapnak helyet, ezek a sárga címkés könyvek, amelyeket 1 hétre lehet kölcsönözni. Ha van belőle olvasótermi és raktári példány is, akkor ez a ‘Helyben olvasható' státuszt kapja, de ettől függetlenül általában kölcsönözhetőek.

Erre a katalógustételben található ún. Cutter-szám utal, ez alapján találjátok meg a polcon:

 

Raktári könyvek

A legtöbb könyv a raktári részben található, ez a harmadik polcsornál kezdődik és a pincében is van. Az olvasóteremhez hasonlóan ez is teljesen szabadon, könyvtáros nélkül is használható állományrész, két hétre lehet kölcsönözni. Fehér címkét hordanak, jelölésük egy betű és egy számsorozat, például FE 3125. Az F betűt hagyjátok figyelmen kívül, ez még a főiskolai korszakból maradt vissza. Az említett könyvet tehát az E betűvel jelzett polcon találjátok meg a raktári szám szerint sorba rakva.

Előfordulhat, hogy a keresett könyvet nem találjátok a helyén, ennek több oka lehet: most érkezett vissza a kölcsönzésből, és még nem került a helyére; valaki éppen használja; vagy az online katalógusban még nem kapott Cutter-számot. Utóbbi esetben a cédulakatalógus ‘Olvasótermi helyrajzi katalógus' része segít. Ha például a már említett E 3125 jelzetű könyv olvasótermi, akkor itt megtalálod a céduláját, amire rá van írva a Cutter-szám.

A könyvtárban való tájékozódásban az alábbi alaprajz segíthet:

 

3. KÖLCSÖNZÉS

Könyvek: egy vagy két hétre kölcsönözhetők; az olvasótermi (sárga) jellel ellátottak egy hétre, a raktári jelzetűek (fehér) két hétre vehetők ki.
Az olvasótermi könyvekből egyszerre maximum hármat, a raktári jelzetűekből maximum hat darabot lehet kölcsönözni. Többkötetes mű annyi darabnak számít, ahány kötetből áll!

SMS- és email-értesítés

Kölcsönzéseidről email- vagy sms-értesítőt is kérhetsz. A konyvtar.hu segítségével egy helyen láthatod a kölcsönzéseidet, akár több könyvtárból is. A kölcsönzéseidet a portálon naponta frissítik, de a Kölcsönzések polcodon a frissítést te is bármikor kérheted.

Ha igénybe szeretnéd venni a szolgáltatást, egyszerűen regisztrálnod kell a konyvtar.hu oldalon, majd be kell jelölnöd a MOME Könyvtárt kedvencnek, s megadni az olvasójegyeden vagy diákigazolványodon szereplő vonalkódot és a hozzá tartozó jelszót (születési hónap-nap, tehát ha augusztus 5-én születtél, akkor a jelszavad 0805).

E-mail értesítés:
A kölcsönzések lejárata előtt két nappal e-mailben értesítést kapsz a regisztrációkor megadott címedre. Ez a szolgáltatás alapértelmezetten minden felhasználónknak be van kapcsolva.

SMS értesítés:
A nálad lévő könyvek lejáratáról ingyenes SMS értesítést is kaphatsz a Google Naptár segítségével.  Ehhez egy Gmail fiókra van szükséged. Ha nincs ilyened, akkor vagy hozz létre egy Gmail fiókot magadnak, vagy regisztráld a meglévő e-mail címedet ide kattintva. Ezután nyisd meg a Naptárat! A naptáron belül meg kell adnod a mobiltelefonszámod. Ha ez megvan, akkor a Beállításaim menüben engedélyt kell adnod a naptáradba való írásra.

Bővebb információ

 

4. FOLYÓIRATOK

Állományrendezés miatt a MOME Könyvtára 2012. február 1-től átmenetileg nem kölcsönzi a folyóiratokat, kivéve a tanároknak, kutatóknak és DLA hallgatóknak. Helyben olvasásra, fénymásolásra és scannelésre (emailben továbbítva vagy pendrive-ra mentve) továbbra is van lehetőség!

 

5. KÉSEDELMI DÍJAK:

Raktári  könyvek: 50 Ft/nap
Olvasótermi könyvek: 100 Ft/nap
Nem kölcsönözhető (csak zárástól nyitásig kiadott) könyvek: 150 Ft/nap
Folyóiratok: 100 Ft/nap

 

6. KÖNYVTÁRKÖZI KÖLCSÖNZÉS:

Nem kell beiratkozni a MOME Könyvtárába ahhoz, hogy kölcsönözni lehessen onnan, ehhez elég egy ODR-szolgáltató könyvtár olvasójának lenni (ODR – Országos Dokumentumellátó Rendszer, a részt vevő könyvtárak listáját itt lehet megtekinteni) – ezt hívjuk könyvtárközi kölcsönzésnek. Ebben az esetben kérjed a helyi könyvtárostól az adott könyvet, és ha tudod, akkor add meg pontosan, hogy hol találtad, mi a szerző neve, mi a pontos címe, és mi a helyrajzi száma, ezzel sokszor le tudod rövidíteni a kérés átfutásának idejét.

 

7. HOSSZABBÍTÁS:

Hosszabbítani két alkalommal lehet személyesen, telefonon, e-mailben vagy a katalógusban, 1-1 hétre, tehát a maximális kölcsönzési időtartam 3, illetve 6 hét. Kivétel: ha egy könyvre, jegyzetre már van előjegyzés!

Online módon a katalógusunkban tudtok hosszabítani az Olvasói adatokra kattintva, ehhez a diákigazolvány/olvasójegy vonalkódjának a számára, valamint jelszóként a születési hónap-napra van szükség (például 0916). Fontos, hogy lejárt olvasójeggyel, valamint késedelmes könyvek esetén nem tudtok hosszabbítani!

1.

2.

 

8. FÉNYMÁSOLÁS, NYOMTATÁS, INTERNET, SCANNELÉS

Fénymásolás és nyomtatás árak:
A4 – fekete-fehér: 10 forint / színes: 50 forint
A3 – fekete-fehér: 20 forint / színes: 100 forint

A scannelés és a CD-írás ingyenes.

Internet:
A Könyvtár területén ingyenes WIFI érhető el, a használatához szükséges felhasználónevet és jelszót kérdezd munkatársunktól. Emellett 8 számítógépen lehet térítésmentesen internetezni.